Tentoonstelling toont de wereld van het circus

circus

Op zondag 7 december wordt de tentoonstelling "Hooggeëerd publiek - Komt dat zien, komt dat zien!" in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem officieel geopend door Pammy Boltini, echtgenote van wijlen Tony Boltini, en Robert Ronday, oud-directeur van Circus Herman Renz.

Het buitengewone van deze tentoonstelling is dat zij het verhaal laat zien van een rondtrekkende beroepsgroep vanuit de mensen zélf. Circusmensen behoren, net als kermismensen, tot de laatste nomaden van Nederland. De tentoonstelling toont niet alleen de glitter en glamour van de voorstelling in de piste, maar vooral ook het leven achter de piste.

De Stichting Circus Cultuur heeft, samen met het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) en de Universiteit van Amsterdam - Bijzondere Collectie,  deze bijzondere tentoonstelling samengesteld in het kader van het Jaar van het Circus.

Het circus is ooit ontstaan als onderdeel van de kermis. De gedeelde oorsprong zal voor veel momenten van herkenning zorgen. Kom kijken en ontdek de vele overeenkomsten, maar ook de verschillen tussen de wereld van het circus en die van de kermis.

Speciaal voor de tentoonstelling is een aantal uitzonderlijke voorwerpen en afbeeldingen bijeengebracht, veelal uit particuliere collecties. Het originele toegangsbord van Circus Boltini, een fotoalbum van een circusfamilie uit de jaren vijftig, de schminktafel van Joop Teuteberg en een originele boutkiet. Ook groot materiaal is aanwezig: authentieke Strassburgerwagens staan op het museumterrein en een wagen van de Rijdende School  zal verschillende dagen acte de présence geven. De tentoonstelling geeft een ongekend inkijkje in de rijke Nederlandse circustraditie.

Een unieke tentoonstelling, die goed gecombineerd kan worden met een bezoek aan de winteropenstelling van het Nederlands Openluchtmuseum of een kerstcircus elders. Ideaal voor de kerstvakantie. Mis deze prachtige kans niet!

De tentoonstelling duurt van 2 december 2014 tot en met 11 januari 2015. Op 29 en 30 november is er een preview in Sinterklaassfeer, de officiële opening is op 7 december. Op 12 december vindt de boekpresentatie Circus! Een bevlogen passie plaats. Op verschillende andere dagen worden lezingen gehouden over diverse aspecten van het circus en het circusleven en treden circusartiesten op.

 

 

 

                                           q8
Tanken met extra korting bij Tango en Q8
Één van de voordelen voor leden van de BOVAK
Lid zijn van BOVAK heeft vele voordelen. Een daarvan is de gratis Q8 Liberty Card. Met deze zakelijke tankpas is het mogelijk om altijd te tanken met korting. U kunt in de gehele Benelux terecht bij meer dan 680 Tango en Q8 tankstations.
De Q8 Liberty Card biedt u nog meer. De voordelen op een rijtje: 

 

 

*
*
*
*

*

*

 

U tankt zonder contant te betalen.
U tankt overal dankzij het uitgebreid netwerk van tankstations.
U betaalt geen administratie- of inschrijvingskosten.
Is de korting hoger aan de pomp? U ontvangt altijd automatisch de hoogste korting.
De gratis webapplicatie "Q8 Liberty Web" geeft u een helder overzicht om uw verruik te controleren.
De gebruikers van de kaart hebben de beschikking over de Q8 smartphone app. Altijd in één oogopslag direct naar het dichtstbijzijnde Q8 of Tango tankstation.
U kunt twee-maandelijks een elektronische factuur opvratgen. 

Leden van de BOVAK kunnen gemakkelijk en snel de gratis Q8 Liberty Card aanvragen en starten met voordeliger tanken.
Registreer u online en vraag direct de Q8 Liberty Card aan.
Kijk ook op www.tango.nl of www.q8.nl

 


 

Kermis ... daar houd je van!

Hou jij ook zo van de kermis? Wil jij ook dat de kermis ieder jaar weer terugkeert naar jouw dorp of stad?
Teken dan de petitie en steun zo de aanvraag om de kermiscultuur te laten opnemen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed!

Iedereen heeft wel één of andere herinnering aan de kermis. We kennen de kermis sinds onze kindertijd, het maakt deel uit van ons leven. De kermis is zelfs nog ouder dan wij zelf! Jaarlijks terugkerende kermissen met jaarmarkten of kerkvieringen bestonden reeds in de Middeleeuwen. Zelfs in de Romeinse tijd bestonden er al rondtrekkende groepen die de mensen vermaakten met o.a. hun kunsten.

De kermis zoals we die nu kennen, brengt nog altijd vreugde en plezier voor jong en oud. Er zijn echter wel enkele bedreigingen voor het voortbestaan van dit soort vermaak. Nu is het nog vanzelfsprekend dat de kermis er staat, maar hoe ziet de toekomst eruit? We mogen dit erfgoed niet laten verdwijnen! Door de opname op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed moet er een erfgoedzorgplan opgemaakt worden met borgingsmaatregelen om het erfgoed te laten voortbestaan en door te kunnen geven aan de volgende generaties. Deze borgingsmaatregelen moeten ervoor zorgen dat de kermis kan blijven voortbestaan en zich verder kan ontwikkelen, zodat iedereen in de toekomst nog de kans heeft om te genieten van dit feest ! Teken de petitie, steun de aanvraag en vooral: hou van de kermis !

Facebook: kermis daar houd je van

 

Onderteken deze Petitie via de volgende link: Kermis....daar houd je van!

OPROEP RDW


De RDW wil, naar aanleiding van de besprekingen die in juni met de BOVAK zijn gevoerd, een inventarisatie maken van kermisexploitanten die problemen ondervinden met de toegestane maximale hoogte van 4.00 m. van hun voertuigen.

De RDW kan alleen wat voor de kermisbranche betekenen wanneer zij inzicht hebben in het aantal exploitanten met hogere voertuigen. Wij hebben namelijk de indruk dat het toch om een grote groep kermisexploitanten gaat.

Dus meld u aan bij de leden van het hoofdbestuur of neem contact op met het BOVAK-secretariaat of stuur een email naar kermis@bovak.nl
Wij zullen uw gegevens strikt vertrouwelijk behandelen

Attentie!!!

Gezien de vele klachten die ons de laatste tijd bereiken over de stroomprijzen graag uw aandacht voor het volgende. De BOVAK heeft reeds diverse acties ondernomen, zoals o.a. bij de betreffende instanties en ministeries aandacht te vragen voor de hoge stroomprijzen waar de exploitant tegenwoordig mee te maken heeft, en willen hierin nog verdere stappen ondernemen.
Wij vragen daarom exploitanten om een kopie van de hoge stroomrekening te sturen naar het BOVAK secretariaat. Met deze gegevens willen wij, naast de stroomleveranciers, ook bij de gemeenten/organisatoren aangeven, dat de exploitanten tegenwoordig te maken hebben met hoge rekeningen voor de stroomkosten en voor verrassingen komen te staan, omdat bij aanvang van de kermis vaak onduidelijk is wat de Kw-prijs is. 
Terwijl dit wel bekend zou moten zijn. Wij adviseren de exploitanten om, bij aanvang van de kermis, een foto te maken van de stand van de stroommeter, dit om bij aftrekening eventuele problemen te voorkomen. 

 

 


nu

De website waar je alle (actuele) kermissen in heel Nederland vind. Onafhankelijk overzicht van alle kermissen, ondersteund door Google Maps en extra informatie.